Tudd meg, hogy készül a lufi boltív

Rengeteg esemény során láthatunk szebbnél szebb lufiból készült íves kapukat, melyek dekorálják a helyszínt. Ha szeretnél Te is hasonlót készíteni, akkor olvasd el cikkünket. Biztosan sok kérdés felmerül benned, amikor a lufikapu készítésére gondolsz. Vajon szükséged lesz héliummal töltött léggömbökre? Milyen méretű lufikat kell használnod? Hány lufit kell összeraknod? És még egy csomó más...

Nos nézzük sorban a válaszokat:

Jó ha tudod, hogy akár héliummal töltött lufit vagy levegővel fújt léggömböket is használhatsz a lufikapu elkészítéséhez. Mielőtt azonban eldöntöd, hogy milyet használsz, az alábbi kérdéseket meg kell válaszolnod:

  1. Mennyi ideig kell tartósnak lennie a díszítésnek?
  2. Szabadtéren vagy fedett helyen lesz elhelyezve a dekoráció?
  3. Hány ember tud segíteni az ív kialakításában?
  4. Mennyi időt és pénzt szeretnél ebben fektetni?

A héliummal töltött lufikból készült lufikapu a legegyszerűbb és kevésbé időigényes megoldás. Miután a lufik lebegnek, így nem szükséges extra erős szerkezet a megtartásukhoz. A léggömböket egyszerűen horgászdamilra kötözhetjük, három-öt darabos csoportokban. Ennek a megoldásnak a hátránya a 12-24 órás élettartam és a hélium költségei. Ezeket a boltíveket általában beltéri rendezvényekre ajánljuk, amik egy-két napig díszítik a helyszínt. Esküvőre például kiválóan alkalmas dekorációik.

A levegővel töltött lufi boltívek

Ha egy-két napnál hosszabb ideig kell díszíteni a helyszínt, vagy szabadtéren akarod felállítani a boltívet, akkor inkább válaszd a levegővel töltött modelleket. Ennek megépítéséhez azonban szükséged lesz egy erős keretre, ami lehet pvc cső, aluminium rúd, vagy rugalmas anyag, illetve mindkét végét egy erős alaphoz kell kötni.

Miután sok léggömböt kell felfújni a kézi pumpa helyett inkább használj elektromos léggömbfújót. Előnye ennek a megoldásnak a költséghatékonyság és a keret máskor is felhasználható.

Milyen lufikat használj?

 Az ívekhez leggyakrabban kerek latex lufikat használunk, melyek mérete 28 cm-től 80 cm-ig terjed. A hagyományos boltív elkészítéséhez egy méretű lufit kell használnod, mely lehet akár egyszínű, vagy két-négy szín változata.

A most divatos organikus léggömbívekhez legalább négy különböző méretű léggömböt használnak fel és mindegyik méretből kb. 5-8 szín és azok árnyalatai szükségesek. Keverhetőek a latex és fólialufik is a dekoráció elkészítéséhez, így például a fólia számos vagy betűs lufik is kerülhetnek az ívbe.

Hány lufi alkot egy ívet?

A léggömbök száma az egysoros boltív esetében függ az alábbiaktól:

  1. lufi boltív teljes hossza (magasság x szélesség)
  2. az ív típusa - egysoros, fürtös, vagy organikus

Példa: Tegyük fel, hogy ív 6m  széles és 6.7m  magas. Mivel az ív magasabb, mint a szélessége, az alábbi képlet alkalmazható az ív hosszának kiszámításához:

(2 x 6,7 m) + 6,0 m = 13,4 m + 6,0 m = 19,4 m

Az íved tehát nagyjából 20 méter hosszú, ami azt jelenti, hogy 20 m x 3 lufi / méter léggömbre van szükséged. A képen láthatod, hogy adott magasságú (M) boltív milyen széles (SZ) lesz.

lufiboltiv

A boltív összeállításához további információkat legközelebbi cikkünkből tudhatsz majd meg.