Gyöngyfűzér készítése lufiból - útmutató

Gyöngyfűzérhez hasonló léggömb kapu készítésének módjáról írtuk mai cikkünket. Tanuld meg az alapokat és készíts hatásos lufi boltívet.

Nem szükséges speciális szaktudás ahhoz, hogy ezt a fajta lufi kaput magad is elkészítsd otthon.

Előző cikkünkben próbáltunk némi segítséget nyújtani a léggömb kapu elkészítéséhez. Leírásunkban megtalálhattad, hány darab léggömb kell a különböző formájú lufi boltív elkészítéséhez, az összeállításról azonban nem szóltunk, erről mai cikkünkben szeretnénk információkat átadni számodra.

A lufi boltívek közül a gyöngyfűzérhez hasonló, héliummal töltött modellt választottuk mai cikkünk témájául. Nézzük milyen alapanyagok szükségesek az elkészítéshez.

  • az általad választott színű, kiváló minőségű latex léggömb
  • díszítő szalag
  • horgász zsinór, damil
  • két előre elkészített alap (papírkartonból)
  • homokkal töltött lufi 2 db
  • léggömb méretező

A fent felsoroltak közül talán a léggömb méretezőről kell egy kicsit bővebben írnunk. Nagyon egyszerű módon tudod elkészíteni saját méreteződet, mely azért szükséges, hogy egyforma nagyságú lufikkal tudj dolgozni. Egy kartonlap közepét vágd ki akkorára kör alakban, amekkora méretű léggömböket szeretnél egymás mellé fűzni. Amikor megtöltöd a lufikat héliummal, akkor helyezd a karton közepébe vágott lyukba a lufit, és annyi héliumot engedj ki belőle, hogy pont átférjen a résen. Így lesznek pontosan egyforma méretű léggömbjeid.

A dekoráció alapja 2 db kb. 9 cm átmérőjű kartonlapból kivágott kör, melyeket alufióliával burkolunk be.

Első lépésként fogjuk a horgász zsinór egyik végét és rögzítsük több csomóval az egyik kartonalaphoz. Akinek van otthon műanyag karikája, az hozzáerősítheti ezt az alaphoz és arra rögzítheti a damilt. A damilt először ne vágjuk még méretre, mert nem tudhatjuk mennyit vesznek fel a lufik megkötéskor a zsinórból, csak a végén vágjuk le azt. Régi asztalos mondás, hogy amit egyszer levágtunk, azt már nem lehet újra levágni.

Ha van több segítőd, akkor kérd meg őket, hogy húzzák ki a zsinór két végét, ha egyedül dolgozol, akkor rögzítsd a damil végeket egy-egy székhez, így nem gabalyodsz bele.

Második lépésként fújd fel az első lufit héliummal és méretezd be. Tartsd szilárdan a végét, hogy ne szökjön el a hélium, majd egy ügyes mozdulattal a kifeszített damil körül csavarva, kösd össze a lufi végét egy csomóval. Így a léggömböt rákötöd a kifeszített zsinórra. 

Harmadik lépés: miután az első léggömb helye már megvan, ehhez mérve kb. 10-15 cm-nyire kösd fel a következőt, majd így folytasd tovább az összessel. Amikor valamennyit felkötöttük, akkor az egyes lufik aljára kössünk díszítő szalagot. 

Legvégül a karton alapokra erősítsük fel a homokkal töltött léggömböket, így szépen megtartják a gyöngyfűzér két végét és függően attól, hogy milyen távolságra helyezed a súlyokat, olyan magas és széles lesz a boltíved.

Jó munkát kívánunk!