Tippek, hogyan használhatjuk a lufit húsvéti dekorációnak

Hamarosan ismét jönnek a nyuszik és elhozzák a gyerkőcöknek a piros tojásokat. Bár idén kicsit más lesz az ünnep a korlátozások miatt, feldobhatjuk otthonunkat néhány léggömb segítségével. Tippjeinket cikkünkben olvashatod.

Mielőtt belevágnánk ötleteink bemutatásába, megosztunk veletek néhány érdekes tudnivalót a húsvéti ünnepkörről. Napjainkban a régmúlt hagyományok közül már csak keveset idézünk meg húsvétkor. Sokan talán nincsenek tisztában azzal, hogy ez egy keresztény ünnep, a negyvennapos böjt lezárásaként tartották elődeink.

Ekkor került először az asztalra hús már hosszú idő óta, füstölt sonka, töltött káposzta illata töltötte be a szobákat. Az egyházi szertartások húsvét vasárnapjához köthetőek, míg a húsvét hétfői ünnepségek inkább már a népi hagyományokhoz. Ezen a napon kezdődött a locsolkodás, a rokonok végiglátogatása. A fiúk nagy örömmel locsolták le vízzel a lányokat, ezzel is szimbolizálva a tavaszi megújulást, a tisztaságot. Húsvétkor a tojásfestés sem maradhatott el, a tojások általában piros színűek voltak, ami a védelem jelképe, illetve Krisztus vérére utalt. 

De hogy kerülnek a tojást tojó nyuszik a képbe? Egyes vélekedések szerint a 16. századi Németországból terjedt el a szokás, hogy fészket építenek a tojásoknak húsvét idején, más vélemény szerint a nyugati kultúrákban ábrázolt nyuszik azok a fajták, melyek nem üregben, hanem fészekben hozzák világra utódaikat, akik nyitott szemmel születnek. A tojás pedig miután évezredek óta a termékenységet szimbolizálja, jól illeszkedik az ünnepkor filozófiájához.

Nézzük hogyan tudjuk a léggömböket  húsvét idején bevonni a dekorációba.

Számos családnál állítanak tojásfát, és egyéb más dekorációkat is használnak - pl. ajtó kopogtató - a lakás díszítéséhez. Ezt egészíthetjük ki többek között a lufi segítségével készült kosár elkészítésével. Fújjunk fel egy tetszőleges méretű léggömböt, (válasszunk akkorát, amekkorára a kosár méretét tervezzük) majd kössünk a végére fonalat. Ezt a fonalat tekerjük jó sokszor körbe a lufin úgy, hogy többszörösen fedje azt teljes egészében. Miután elkészültünk ezzel a művelettel, folyékony papírragasztóval vagy cukros vízzel (egy harmad meleg víz/kétharmad cukor) jól kenjük át a léggömböt. Alaposan végezzük el ezt a műveletet, akár bele is forgathatjuk a ragadós anyagba a lufit. Várjuk meg míg megszárad, majd ismételjük meg a folyamatot.

Miután másodszor is megszáradt a fonal, óvatosan lyukasszuk ki a léggömböt, és csodák csodájára egy szép lufi formájú kemény fonal alakzatot kapunk. Óvatosan vágjunk ki két lyukat az oldalán, hogy megkapjuk a kosárka fülét, vagy csak egy lyukat vágjunk rajta a közepén, és itt helyezzük bele, mint egy nagy tojásba a kisebb csokitojásokat. 

Van egy másik ötletünk is a lufik húsvéti felhasználásához.

Válasszunk ki egy nagyobb méretű léggömböt, melyre rajzolhatunk vastag filctollal nyuszi arcot, vagy eleve már vásárolhatunk nyuszi témájú festett lufikat is. Majd egy műanyag üvegnek a tetejét vágjuk le, úgy fogjuk használni akár egy tölcsért. Toljuk a vékonyabb felét a lufi szájába, majd a tetejébe szórjunk apró csokit, cukrot, játékot, ezzel tölthetjük meg a léggömb belsejét. Majd óvatosan felfújjuk levegővel a lufit (sosem szájjal, hanem lufifújó eszközzel)! Ezeket a szép kis töltött léggömböket aztán kitehetjük a kertbe és a gyerkőcök azokat megtalálva és felrobbantva, megkapják a várva várt édességeket.

Jó szórakozást kívánunk és Kellemes Húsvéti Ünnepeket!