Régi magyarországi lufis fotók a Fortepan archívumából

Ahogyan a lufikról napjainkban a különféle családi események, születés- és névnapok, céges rendezvények jutnak legelőször az eszünkbe, úgy régen sem volt ez másként: a léggömbök a 20. század Magyarországán is elmaradhatatlan dekorációs kellékei voltak az ünnepségeknek, báloknak és persze nem utolsósorban az állami felvonulásoknak.

Erről tanúskodik az 1900-as évekbeli fényképeket digitális formában összegyűjtő Fortepan nem egy tétele is, amelyeken léggömböket láthatunk vidám kisgyerekek, mulatozó felnőttek kezében vagy éppen az ünnepek alkalmával felvonuló tömegek sorai között. Az alábbiakban mutatunk is néhány nagyszerű fotót az archívumból.

Úttörő-felvonulás, május elseje, augusztus huszadika

A Fortepan gyűjteményét böngészve léggömbökre mint dekor elemekre a leggyakrabban az állami rendezvényeket megörökítő fényképeken bukkanhatunk. Még ha a különböző politikai rendszerek váltakozásával olykor az állami ünnepek tartalma, jelentősége változott is, ez cseppet sem befolyásolta azt, hogy a léggömböket a vidámsággal, a jókedvvel, az ünnepi hangulattal asszociáljuk, így azok minden időszakban fontos látványelemei maradtak az éves rendezvényeknek. Az úttörőmozgalom felvonulásain ugyanúgy láthatunk lufitengert a résztvevők feje fölött, mint a Magyarországon 1946-ban nemzeti ünnepé vált május elsejei eseményeken, vagy éppen augusztus 20-án, amit egyébként 1949 és 1989 között az alkotmány napjaként ünnepeltek.

Augusztus 20-i légi és vízi parádé, 1977 (Forrás: Fortepan/MHSZ)

Augusztus 20-i légi és vízi parádé, 1977 (Forrás: Fortepan/MHSZ)

A vidám hétköznapok

Természetesen a lufik emellett a hétköznapokat is színesebbé tették a 20. század derekán ugyanúgy, mint manapság: találunk fotókat már a 30-as évektől kezdődően utcai és piaci léggömbárusokról, lufit a kezükben tartó, vidám kisgyerekről, de a kávéházi rendezvényeken, bálokon sem volt ritka látvány ez a megunhatatlan gömbölyded dekorációs elem.

fortepan 1950 kurutz márton

1950 (Forrás: Fortepan/Kurutz Márton)

fortepan 1941 magyar bálint

Bálozók, 1941 (Forrás: Fortepan/Magyar Bálint)

Szeretnéd te is színesebbé varázsolni léggömbökkel a rendezvényedet? Legyen szó szülinapi zsúrról, esküvőről vagy akár céges eseményről, ránk biztosan számíthatsz. Keress minket bizalommal!