Mit ünneplünk a babaváró partin?

Egyre divatosabb hazánkban is babaváró partik szervezése. Nem hallottál még erről az eseményről? Olvasd tovább cikkünket, melyben a dekorációról, a meghívottakról és még sok egyébről tájékozódhatsz.

A babaváró parti az Egyesült Államokban már nagy hagyományokra tekint vissza.

A bébi születése előtt megrendezésre kerülő ünnepségre a rokonok, barátok hivatalosak. Régebben ezen az eseményen kizárólag az édesanya és a női rokonai, barátai vettek részt, napjainkban azonban már a házaspárok közösen ünnepelnek a meghívott férfi-női vendégekkel. Van aki összeköti a napjainkban divatossá vált gender partival, amelynek során a baba nemét jelentik be különböző vicces, érdekes formában, általában kék és rózsaszín léggömböket eresztenek fel zárt dobozból, attól függően milyen lesz a születendő gyermek neme.

Visszatérve a babaváró partira, általában csak az első gyermek születésekor tartották meg az ünnepséget.

Történetét tekintve már az ókorban is voltak hasonló ünnepségek, sőt az ősi Indiában a terhesség 6. vagy 8. hónapjában az édesanyát száraz gyümölcsök, édességek és egyéb ajándékokkal látták el, amelyek elősegítették a baba növekedését. A rituálé fénypontja a zenés esemény, mely a magzat örömére szolgált.Természetesen az ima sem maradhatott elé, az egészséges, boldog anyaságért és babáért esdekeltek az istenek felé.

Hazánkban is voltak babaváró partikhoz hasonló események, de főként a munkahelyeken, hiszen amikor a gyermekét váró édesanya utolsó napjait töltötte a munkában, akkor a kollégák meglepték néhány kedves ajándékkal, gyermekruhákkal, játékokkal, így engedve szülési szabadságra a leendő anyukát. 

A babaváró partik annyiban különböznek a nálunk korábban ismert munkahelyi köszöntöktől, hogy általában ezen az eseményen babákkal kapcsolatos játékokat is játszanak az egybegyűltek. Ilyenkor igyekeznek megtippelni a gyermek nemét vagy a születése napját, megprübálják kitalálni, hogy mekkora az anyuka hasának kerülete (aki eltalálja, annak lesz legközelebb gyermeke), igyekeznek felismerni bébiételeket az íze alapján. Ezt a partit sem a leendő édesanya szervezi, hanem barátai, rokonai. Ők intézik a helyszínt, mely nemcsak a család otthona lehet, hanem egy kisebb étterem is. Természetesen a dekoráció és az ételek elkészítése vagy megrendelése is a szervezők feladata. 

A babaváró partikon használatos dekorációk kiválasztásakor el kell döntenünk a használt színárnyalatokat.

Ha már ismerjük a baba nemét, akkor általában egyszerűbb a feladat, hiszen fiúk esetében a babakék, sötétkék, zöld színek a dominánsak, míg kislány érkezésekor a babarózsaszín, fehér, piros, arany változat. Akkor nehezebb a dolgunk, ha nem tudjuk fiú vagy lány érkezik a családba. Ebben az esetben jó döntés a semleges bézs, sárga, fehér és a halvány, púderes hatású színek használata. 

A dekorációhoz elengedhetetlen a lufi használata. A partin nagyméretű fólia lufikkal tudjuk erősíteni a babavárás témáját. Nálunk is beszerezhetőek például a 46 cm-es kifejezetten a témához kapcsolódó mintázatú babaváró lufik. 

Az eseményen általában szendvicseket és süteményeket szolgálnak fel. Nagy divat a cake pops, azaz a sütinyalóka fogyasztása. Ezek a kerek, nyalóka formájú sütik különböző mintákkal készülnek, melyek kapcsolódnak a parti témájához.