Lufiposta története

1870-ben kezdődött a lufiposta története, amikor Párizsban 66 léggömbre erősített postai küldeményt - levelezőlapot - engedtek útjukra és ezek nagy többsége célba is ért. A postázás ilyen formájára azért volt szükség, mert a várost a porosz csapatok körülvették, a távíró vonalakat elvágták, a küldöncöket lelőtték vagy elfogták, így a külvilággal való kommunikáció nehézségekbe ütközött. 

Kétféle szolgáltatást nyújtottak a lufipostánál, a ”ballon monte” (szállítás pilótával) és a “ballon non-monte” (pilóta nélküli) szállítást.

A léggömböket felengedve csak reménykedni tudtak a postázók, hogy célba érnek a küldemények, legfőbb céljuk az volt, hogy a lufik a porosz csapatok vonalai felett átrepülve, hazafias emberek kezébe kerüljenek és a leveleket normál postával továbbíthassák a megtalálók a címzetteknek.

Mai aukciókon az eredeti 1870-1871-ben feladott lufiposta levelek magas áron cserélnek gazdát. Általában egy-egy eredeti darabért 1500 euró az induló licit.

A francia példa nyomán később Amerikában próbálkoztak üzleti vállalkozásként lufipostát üzemeltetni kevés sikerrel. Az első világháborúban a lengyelországi Przmyśl városában volt hasznos segítség a léggömbre erősített levelező lap.

A modern korban a diktatórikus rendszerekben élő ellenállók használták propaganda anyagok terjesztésére a lufipostát. Például Dél-Koreából Észak-Korea felé indított léggömbökkel próbálták a rendszert gyengíteni. Németországból 1956-ban a “Vörös Európába” küldtek hatalmas léggömbökre erősített csomagokat, melyekben több mint 100.000 szórólap lapult. Ezekkel a “vasfüggöny” mögötti országokban élőket próbálták tájékoztatni a nyugaton történtekről.

A lufiposta ma is népszerű, igaz már csak esküvőkön, rendezvényeken, hiszen bizonytalan távolságra és irányra való eljutása miatt nem alkalmas pontos kézbesítésre. Azonban látványosságnak és egy érdekes meglepetés ajándékként mindenképpen érdemes egy-egy bulira megrendelni ezt a szolgáltatást, mivel nagyon izgalmas akár távoli országokból is visszakapni a felengedett levelezőlapunkat.