Környezetbarát lufi, lebomló kötözővel - Mégsem ördögtől való a héliumos lufi?

Az utóbbi időben egyre hangosabban kiáltanak kígyót-békát a héliumos lufikra is, mondván óriási veszélyt jelentenek a környezetünkre. Sajnos ezzel kapcsolatban is igaz, hogy ha egy téves információ útnak indul a közösségi oldalakon és a világhálón, akkor azt boldog-boldogtalan osztani kezdi, anélkül, hogy utánajárna a valóságtartalmának.

Akárcsak a bevásárlótáskákra, a lufikra is igaz, hogy nem vehetjük mindet egy kalap alá, hiszen ma már a léggömbökből is választhatunk olyat, amelyik környezetbarát, ami bizony rövidebb idő alatt bomlik le, mint egy falevél - ez utóbbinál pedig keresve sem találhatnánk természetesebb "versenytársat" az utóbbi időben sokat támadott lufinak! Mi, a Lufipostánál csakis olyan léggömböket használunk, amelyek környezetkímélő anyagból készültek és természetes úton lebomlanak - ez fontos információ lehet annak, aki környezetvédelmi szempontok miatt nem tudta eldönteni, hogy igent mondjon-e a lufikra.

Ballagás + Esküvő = Lufiszezon

 A Lufiposta szolgáltatás lényege, hogy a léggömb kötözőjére egy személyes hangvételű, felbélyegzett képeslap kerül, amire például egy esküvő meghívott vendégei jókívánságokat, idézeteket vagy további ajándékokat, felajánlásokat írnak fel, majd egyszerre szélnek eresztik azokat. A képeslapokat előre megcímzik az ifjú párnak, s amikor földet érnek, a megtalálójuk ideális esetben visszajuttatja őket a friss házasoknak. Persze nem csak az újdonsült házasok nagy napja tehető emlékezetesebbé egy ilyen programmal, hanem akár egy kerek évfordulót, születésnapot vagy céges rendezvényt is fel lehet dobni a Lufipostával.

Ballagásokon gyakrabban választják a "sima" léggömbröptetést, amikor nem kerül képeslap a lufikra, egyszerűen csak útjukra engedik a színes lufikat, amelyek a nagy betűs életbe kilépő diákokat is szimbolizálhatják. Ma már arra is van lehetőség, hogy világítós lufikat válasszanak a megrendelők, így a lufiröptetés még látványosabb lehet az esti órákban, például az iskolától búcsúzó tanulók bankettjén.

A héliummal nincs gáz?

Ahhoz, hogy a lufik a magasba emelkedjenek, tiszta héliummal töltjük meg őket. A hélium egy színtelen-szagtalan nemesgáz, ami jóval könnyebb a levegőnél, ezért tudja a magasba repíteni a léggömböket. Ha az időjárás kegyes a lufiröptetőkhöz, a léggömbök akár 24-48 órán át is "utazhatnak", így egészen messzire is elrepülhetnek. Igaz, hogy csak kisebb mennyiségben, de a hélium a világegyetem légkörében is megtalálható, fontos tulajdonsága, hogy nem lép reakcióba más elemekkel. Emiatt tehát környezetvédelmi szempontból sem veszélyes, direkt belélegezni viszont nem szerencsés - mivel kis időre megváltoztatja a hangszínt, a poén kedvéért sokan "kiszívják" a lufikból a héliumot, ez azonban ellenjavallt!

Kívánságlámpás - Veszélyes, mégis kapható!

Na, nem a Lufipostánál! Még mindig sokan keresik az úgynevezett kívánságlámpásokat. Ezek papírból készültek, a közepükben pedig nyílt láng ég, az általa termelt hőnek köszönhetően emelkedik a magasba, a hőlégballonokhoz hasonlóan. Tudni kell azonban, hogy a kétségtelenül szép látványt nyújtó kívánságlámpások rendkívül tűz- és baleset veszélyesek, ezért az árusításukat évekkel ezelőtt betiltották. Ezt sajnos nem mindenki tartja tiszteletben - vannak, akik még hirdetik is ezt az illegális portékát! -, pedig komoly károk származhatnak a használatából! 

S hogy visszatérjünk a kiinduló kérdéshez, vagyis ahhoz, hogy mennyire veszélyesek a magasba engedett léggömbök, ma már a kötöző szalagból is választhatnak megrendelőink környezetbarát lebomló kendermadzagot.

Fotó: Image by Pexels from Pixabay