Héliumos lufi házilag - Biztos jó ötlet?

Semmi kétség nem fér hozzá, napjainkban egyre nagyobb keletje van a házilag, kézzel készült dolgoknak, egyáltalán nem mindegy azonban, hogy minek állunk neki saját kezűleg. Az ünnepeknél maradva jó választás lehet, ha kézzel készült ajándékkal lepjük meg az ünnepeltet, hiszen ennek eszmei értékét össze sem lehet hasonlítani a legdrágább, boltokban kapható tárgyakéval. 

Vannak azonban olyan dolgok, amiket érdemes a hozzáértőkre bízni, főleg akkor, ha korábban nem szereztünk még tapasztalatot az adott területen - nem csak azért, mert félő, hogy a végeredmény csalódást okoz, hanem azért is, mert a tapasztalatlanságból elkövetett hibák helyrehozása sokszor jóval többe kerül - mind időben, mind forintosítva -, mintha azonnal a szakértőkhöz fordultunk volna.

Legyen szó szülinapi buliról, esküvőről vagy céges rendezvényről, a lufik rendkívül jól feldobják a hangulatot, függetlenül attól, hogy gyerekek vagy felnőttek az összejövetel főszereplői. Fokozza az élményt, ha a lufikat héliumokkal fújják fel, hiszen így egyrészt látványosabban dekorálhatjuk vele az ünnepség helyszínét, másrészt több lehetőséget kínálnak a játékra.

Beszerzésük valamivel macerásabb, mint a sima léggömböké, amiket elég megvenni a boltban, majd otthon felfújni - azonban a Lufipostán keresztül a héliumos lufik rendelése sem bonyolult, ráadásul a végeredmény többszörösen kárpótol. Amellett, hogy a színek és formák terén hatalmas a választék, a lufik már héliummal töltve érnek célba, így a megrendelőnek nem kell a felfújással bajlódnia.

Tévedés azt hinni, hogy a lufik héliummal töltése gyerekjáték, és bárki gond nélkül kivitelezheti házilag. Ennek oka nem feltétlenül a gyakorlat hiánya, hanem a rendelkezésre álló eszközök minősége: az interneten rendelhető eldobható héliumpalackokkal nem lehet túl sok lufit felfújni, a benne lévő nemesgáz mennyiségét pedig meglehetősen nehéz laikusként megsaccolni. A palackokra ráírják ugyan, hogy hány darab lufi megtöltésére elegendő, egyáltalán nem mindegy azonban, hogy ez a szám milyen méretű léggömbökre vonatkozik, így könnyen érheti kellemetlen meglepetés az otthon próbálkozókat.

A gyártók ugyanis általában a 23 cm átmérőjű lufikkal számolnak, ezekből azonban kevésbé látványos dekoráció készíthető - ahhoz, hogy a héliumos lufi jól mutasson, pl. egy léggömb felengedéshez, érdemes legalább 28 cm-es léggömböket választani, míg a lufipostához, ledes lufikhoz legalább 30-32 cm-es léggömböt ajánlott rendelni. Ha a lufik méretét jól választották meg, akkor a boltban vagy az interneten vásárolt héliumpalackkal maximum 20-25 léggömböt lehet felfújni, számolni kell azonban azzal is, hogy töltés közben egy-egy lufi kidurranhat, így nem szerencsés kicentizni a mennyiséget, mindenképpen tanácsos tartalék-lufikkal tervezni!

Mi garantáljuk a jó minőségű lufikat, a boltban beszerzett csomagok között azonban akadhat rosszabb minőségű léggömb, aminek nagy része óhatatlanul kidurran a fújás során. Sokaknak fogalma sincs arról, hogy az eredményes lufiröptetéshez mindenképpen használni kell az úgynevezett tartósító zselét is, ebből azonban a legkisebb kiszerelés körülbelül 200 lufihoz elegendő, ennek megfelelően az ára is magas, egy kisebb születésnapi zsúrhoz pedig a nagy része kárba vész, hiszen nem kerül felhasználásra.
A lufik megkötéséhez és a lufipostához használt képeslapok rögzítéséhez szükséges szalagból is 450 méteres kiszerelésben lehet hozzájutni, ami szintén nagy mennyiség házi felhasználáshoz!

Ezek ismeretében érdemes újra feltenni a címben szereplő kérdést: Biztos jó ötlet házilag tölteni a héliumos lufikat?

Kép forrása: Photo by Hybrid on Unsplash