Így szervezz környezettudatos születésnapi bulit a gyermekednek!

Egy szülinapi zsúr tetemes mennyiségű szeméttel járhat, a másnapi takarításról nem is beszélve. Mindennek leredukálására hoztunk pár ötletet, így a kisgyermeked születésnapja nem jelent majd extra terhet sem neked, sem a környezetnek! 

Egy színes-szagos, izgalmas és emlékezetes gyerkőc szülinap megszervezése nem kis feladat. Főleg, ha azt is kitűzöd célul, hogy mindez a lehető legkevesebb környezeti ártalommal járjon. Hogy sikerrel járj ebben a nemes küldetésben, hoztunk neked egy csokorra való ötletet! 

Már a meghíváshoz se használj papírt! 

A kreativitás mindenre megoldás lehet. Papír – rosszabb esetben műanyag – meghívók helyett készíts jópofa videófelvételt magatokról, amiben meghívjátok az összes kis vendéget! A felvételhez bújjatok mókás jelmezbe, használjatok játékokat vagy számotokra kedves használati tárgyakat illusztrációs céllal, találjatok ki jópofa szöveget! Egyedi és hangulatkeltő megoldás lehet – anélkül, hogy bármi terhet jelentene a környezetnek. 

Vond be a vendégeket! 

Bátran vond be már az előkészületbe is a kis vendégeket (és szüleiket), és kérd meg őket, hogy mind hozzanak magukkal tartós műanyag, üveg vagy bambusz kulacsot és tálat! Ezzel a megoldással nem kell majd eldobható poharakat és tányérokat bezsákolnod tucatjával a buli végeztével. Plusz egy tipp: ha így teszel, szerezz be lemosható tollat vagy filcet, és mindenképp írd rá, melyik pohárka és tálka melyik vendégé! 

Emellett akár arra is megkérheted őket, hogy a hozott ajándékot hogyan csomagolják: színes műanyagtasakok helyett tegyék vászonzsákba, vagy csak hajtsák bele egy újságba. 

Válassz környezetbarát programokat! 

Olyan játékokban gondolkozz, amelyek önmagukban, szeméttermelés nélkül is ügyesen leköthetik a kicsiket. A társasok mellett a mozgással kapcsolatos játékok is ilyenek. Labdajátékokat, de akár gombfocibajnokságot is lehet szervezni bárminemű szemét termelése nélkül. Emellett nézz szét, milyen környezetbarát verziója létezik a bevált, klasszikusan sikeres gyerekprogramoknak! A lufiposta örök sláger programpont, amihez lebomló lufit is választhatsz, ezzel megvéded a környezetet. 

Ugyanez igaz a dekorálásra: törekedj arra, hogy a háztartásban megtalálható tárgyakat használd fel kreatívan! Legyen szó egy karácsonyfa izzósor újra értelmezéséről, a szilveszteri buliból maradt papírgirlandokról vagy akár a kedvenc árnyalatodban pompázó, lebomló lufikról, mind jól használhatók a célnak! 

Ne feledd, a lényeg, hogy mindenki jól mulasson, így te is! Válassz ehhez olyan megoldásokat, amikkel te magad meg lehetsz elégedve!