Ballag már a vén diák...

A diákok nagy örömére, idén már szervezhetőek ballagások, így várhatóan a május végén, június hónapban az ország több középiskolájában szerveznek búcsúztatókat a ballagók számára. Milyen ajándékkal lephetjük meg a "vén diákot"? Erre keressük ma a választ.

A ballagókat köszöntők leginkább virággal kedveskednek a fiataloknak. Szinte minden évben nemcsak a termeket, az iskola folyosóját díszíti a rengeteg színes virág, hanem a diákok kezébe is számtalan csokor kerül.

Az utóbbi években nemcsak virágokat, hanem más ajándékokat is kapnak a gyerekek, többek között plüss figurákat, különleges édességből vagy pénzből összeállított csokrokat, illetve vidám, ballagási lufikat. Mielőtt azonban végig néznénk a lehetőségeket, érdemes a ballagás történeti hátterét is megismernünk. 

Hazánkban a ballagás szokása az 1870-es évekre nyúlik vissza,

amikor a Selmecbányán lévő erdészeti és bányászati akadémia hallgatói az iskolától való búcsúzáskor elkezdték énelkelni a "Ballag már a vén diák..." kezdetű dalt. Nem kellett sok idő hozzá és már az egész országban elterjedt a szokás, mely a 20. századra már alapvetővé vált az iskolát elhagyó diákok számára. A 20-as évektől egy újabb szokással egészült ki a ballagás hagyománya, a tanárok számára adott szerenáddal, melyet a ballagás előestéjén adtak a végzős évfolyam diákjai.

A ballagás napján az iskolától búcsúzó tanulók a zászlóvivőt követve végigjárják az egész iskolát, utoljára benéznek a termekbe, ahol több évet töltöttek el és nosztalgiával gondolnak a szép napokra. Minden diák kap egy ballagó tarisznyát, melyben pogácsa, föld, só, aprópénz és az iskola fényképe kerül.

Az iskola bejárása nemcsak a sulitól való elköszönést jelenti, hanem jelképezi a gyerekek számára egy korszak lezárását, a középiskolások esetében a felnőtté válást is szimbolizálja. A büszke szülők ajándékokat, virágokat adnak a gyerekeknek, a rendezvény után általában a családok a meghívott rokonokkal együtt ebéden vagy vacsorán vesznek részt.

A ballagáson átadott csokrok száma mutatta meg, hány barát, rokon jött el az eseményre. Vannak olyan tanulók, akiknek már rogyadozik a virágok súlya alatt a keze, mások azonban nem kapnak sok virágot, inkább egyéb ajándékokat, mint például a kis plüss játékok, kisebb méretű, de díszesebb, ajándékokat rejtő csokrokat. A pénzcsokor a legújabb trendek egyike, amikor a virágszirmok helyett papírpénz kerül a csokorba. A másik nagy kedvenc a csokoládéból összeállított csokor, ami lehet kerek formájú, vagy magasba nyúlóan épített. Főként a fiúknak adnak ilyen csokrokat, akik egyébként kevesebb virágot szoktak kapni.

A csokrok mellett vagy azokra ráerősítve szintén új keletű szokás a léggömbök ajándékozása.

A fólia lufik már hatalmas méretben is kaphatóak, ráadásul sok esetben saját magunk is dekorálhatjuk azokat, kedves üzeneteket ráírva filctollal. Termékeink között megtalálhatjátok a színes, feliratozott 28 és 46 cm átmérőjű latex léggömböket, és a hatalmas 92 cm-es bagoly formájú ballagási lufikat is. (Ezeket nálunk megvásárolhatjátok)

A kisebb ajándékok mellett, persze a család anyagi helyzetéhez mérten, nagyobb dolgok is kerülhetnek az ajándékcsomagokba. Miután a felnőtté válás küszöbének tekintik az érettségi vagy a diploma megszerzését, így a gyerekek által befektetett munkát honorálják a szülők, rokonok különböző dolgokkal. Van olyan család, ahol nagyobb összegű készpénz, kocsikulcs, drága utazás kerül a borítékba, másoknál karóra, ékszer az ajándék, melyek örök emlékként megmaradnak a fiataloknak.

Egy év kihagyás után idén szerencsére ismét szervezhetőek lesznek május végén, júniusban ballagások, így a fiatalok az igen megterhelő online tanév után végre együtt ünnepelhetnek a barátokkal, családtagokkal.